fbpx

Hoe jij voorkomt dat je een verkeerd zomerbaantje kiest

Datum: 30 dec, 2018

Na een jaar lang zwoegen voor je opleiding kun eindelijk genieten van die welverdiende zomervakantie. Ooit deed je dit door mee te gaan op vakantie met je ouders en elke dag af te spreken met vrienden. Echter komt er een moment in je leven dat je die zuurverdiende vrije tijd moet besteden aan een saai zomerbaantje. In plaats van genieten van de zon aan een buitenzwembad, ben jij voor een hongerloontje keihard bezig.

Aan de hand van persoonlijke verhalen en levensinzichten, willen wij ervoor zorgen dat niet iedereen dezelfde fouten maakt en jij ook kunt profiteren van dit advies.

Richard: Op mijn zestiende ging ik voor het eerst niet mee op vakantie met mijn ouders. Ik wilde sparen voor mijn rijbewijs en had mezelf voorgenomen de hele zomervakantie te gaan werken. Samen met een vriend ging ik naar een uitzendbureau en kregen wij het aanbod om in de plantsoendiensten te werken. Omdat we graag samen wilden werken, hebben we dit aanbod aangenomen.

De eerste zomervakantie stond ik met mannen van rond de 50 jaar oud in een geel veiligheidsvest te schoffelen. Bekenden en voorbijgangers keken mij met een schuin gezicht aan en dachten dat ik via bureau Halt een taakstraf aan het uitvoeren was. Nu moet ik zeggen dat het niet veel van elkaar verschilt als het gaat om het royale uurloon van €2,81 per uur waar ik voor werkte.

De tweede zomervakantie heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt. Met als toppunt het schoonmaken van vakantiehuisjes. Het schoonmaken moest in een moordend en bijna onrealistisch tempo gebeuren.  Indien ik niet snel genoeg klaar was met schoonmaken, kreeg ik de fijne mededeling van de leidinggevende dat ik in eigen tijd mocht doorwerken. Dit wederom voor een fijn hongerloon van rond de €3,50 per uur. Gelukkig was het team waarin ik werkte wel erg gezellig.

Met de zomervakantie voor de boeg raadde een vriend van mij aan om op kennismaking te komen bij het bedrijf waar hij werkte. Het zou gaan om huis-aan-huis verkoop van goede doelen. Eerlijk gezegd was ik niet echt gecharmeerd. Ik had het beeld van veel dichtslaande deuren en mensen die mij als vervelend en irritant zouden bestempelen. Toch ben ik op gesprek gekomen en ben bij dat bedrijf  die zomervakantie gaan werken. De vrijheid om je eigen werkdag in te vullen, de oprecht leuke gesprekken met klanten, de borrels in de avond met collega’s die dezelfde leeftijd hebben en natuurlijk het bepalen van je eigen salaris, viel goed in de smaak. Er is bijna niemand die deze positieve kanten van het werk eerder aan mij heeft belicht. Tot op de dag van vandaag wordt op basis van vooroordelen en vage verhalen een verkeerd beeld gecreëerd van dit werk. Voor mij is het de best verdienende en meest leerzame bijbaan geweest die ik mij maar kon wensen. Samen met mij delen duizenden studenten en voormalige studenten deze mening. Klinkt goed toch?

Benieuwd geworden of wij meer voor jou kunnen betekenen?