fbpx

Zelfvertrouwen en je eigen waarden bepalen. Hoe doe je dat?

Datum: 28 jul, 2020

We denken en horen ze wekelijks (misschien zelfs dagelijks), uitspraken die ernaar verwijzen dat zaken niet helemaal van een leien dakje gaan. ‘Met het verkeerde been uit bed gestapt’, roept een collega. En een paar minuten later wordt er een verwijzing gemaakt naar de maandag – de typische dag dat alles niet helemaal soepel verloopt. Maar laten we even eerlijk zijn; kan de maandag hier écht iets aan doen?

 

Gemoedstoestand bepalen

We laten zo nu en dan onze gemoedstoestand bepalen. En het grootste deel van de tijd doen we dit onbewust. Laten we de volgende casus eens als voorbeeld nemen: je bent al aan de ietwat late kant voor werk, dus je rent snel naar je fiets. Je komt aan bij je fiets en ziet dat hij een lekke band heeft. Dat wordt lopend naar werk. Alsof er nog niet genoeg tegenslagen zijn geweest deze dag, begint het halverwege de route ook nog eens te regenen. Eerlijk is eerlijk. Iedereen wordt hier een beetje chagrijnig van. Toch? Echter hebben wij zelf ontzettend veel in de hand als het aankomt op onze gestemdheid.

 

Wilskracht en zelfvertrouwen

Bovengenoemde situatie is dan ook een moment dat je ervoor kunt kiezen om dit niet jouw toestand te laten beïnvloeden. Het is een moment dat je jezelf kunt herpakken. Op dit moment neem jij de regie in handen en laat je dingen in je leven je niet zomaar overkomen. De regie pakken in je leven en bepaalde zaken naar je eigen hand zetten, vergt wilskracht en zelfvertrouwen. En de wilskracht om niet humeurig te worden van een druppel regen is wellicht niet het juiste voorbeeld. Maar je zult moeten leren om te kunnen gaan met obstakels die je tegenkomt in je leven. En voor jezelf opkomen, daar is zelfvertrouwen voor nodig.

 

Zelfvertrouwen is de basis

Zelfvertrouwen. Letterlijk betekent dit ‘het vertrouwen in jezelf’ en de waarden die je jezelf toekent of gelooft in iets wat je kunt. En belangrijk wat (jonge) mensen moeten weten, is dat het er niet om gaat wat anderen van je denken, maar wat je zelf vind van jezelf.

Zelfvertrouwen is belangrijk als basis in je leven om iets op te bouwen. Als je weinig zelfvertrouwen hebt kom je obstakels in je leven tegen waar je niet tegenop kunt. En dit begint bij bewustwording naar jezelf toe. Maar hoe word je hier bewust van? Als je de relatie tussen je eigen overtuigingen en relatie tot je resultaten vergelijkt, is het interessant om goed naar jezelf te luisteren en dit eens op te schrijven. Onze overtuigingen zijn een strijd tussen normen en waarden. Met een positieve overtuiging kunnen we belemmerende overtuigingen uitschakelen.

Waarden bepalen

Zelfvertrouwen is ook een proces. Herkennen en erkennen wat je wel en niet kunt en de waarden vormen waar je achter staat. Waarden zijn dingen die blijven staan en die je naleeft. Doordat je weet waar je voor staat en dit gaat uitoefenen, krijg je dit ook steeds beter onder de knie. Dit draagt er aan bij dat je zelfvertrouwen groter wordt.

Hoe bepaal je jouw waarden? Je kunt kijken wat voor persoon je wilt zijn over 5 jaar. Hoe zou je willen leven? Hoe zou je herinnert willen worden, door vrienden, familie en collega’s? Wanneer je dit opschrijft en deze tekst naast je huidige leven legt, moet je kritisch kijken of dit in overeenstemming is met hoe je wilt leven. Je kunt dit belangrijk vinden, maar door hier elke dag mee bezig te zijn ga je het meer waarde geven.

Het belangrijkste is dat je er in eerste instantie achter moet komen hoe je wilt leven en waar je blij van wordt. Voorbeelden van waarden zijn; de waarde respect, waarde dankbaarheid, waarde eerlijkheid, etc. Overtuigingen veranderen is mogelijk wanneer je heel sterke waarden voor jezelf opschrijft en hieraan vasthoudt.

 

Zelfvertrouwen met behulp van sales

Waar wil je uiteindelijk naartoe? Welk doel heb je voor ogen? Je kunt dromen, maar het is nog mooier om hier op een diepere manier ingaan. Een doel op zich is leuk, maar de weg ernaartoe is nog veel belangrijker. Met onze collega’s die werken in de sales, vinden wij het heel mooi om deze route te bepalen. Op het moment dat je hier bewuster mee bezig gaat en weet waarom je keuzes maakt, maak je hier al grote stappen in.

Als je hier ook bewuster van wilt worden, vraag jezelf af naar welke waarden jij leeft. Schrijf ze eens op en kijk hoe jij je eigen leven wilt inrichten! Benieuwd naar het volledige gesprek tussen Wilfred en Barend? Luister dan hier onze podcast.

 

Benieuwd geworden wat persoonlijke ontwikkeling voor jou kan betekenen? Klik dan op meer informatie.