fbpx

Wat werkgevers belangrijk vinden

Datum: 1 jan, 2019

Misschien lijkt afstuderen nog ver weg en heb je nog een lange tijd voor de boeg met colleges volgen, stagelopen en het schrijven van je scriptie. Met dit artikel bereid jij je alvast voor op de toekomst en weet je wat er absoluut niet mag ontbreken op je CV. Want na afstuderen liggen de leuke banen voor starters zeker niet voor het oprapen.

Wij stelden 10 grote bedrijven één simpele vraag: “Welke activiteiten moet een student ondernomen hebben om aantrekkelijk te zijn voor uw bedrijf?”. Hun antwoorden schetsen een duidelijk beeld van wat elke student gedaan zou moeten hebben. Bedrijven waarderen het wanneer studenten tijdens hun studententijd aan sport hebben gedaan, een uitdagende bijbaan hebben gehad en bij een studentenvereniging hebben gezeten. Het meest opvallend feit is misschien wel dat bedrijven nominaal afstuderen zeker geen vereiste vinden. Sterker nog: langer studeren heeft soms zelfs de voorkeur mits je als student kunt aantonen dat je bezig bent geweest met je eigen ontwikkeling. Dus wees niet bang als je langer bezig bent met je studie.

Sport
Bedrijven gaven aan dat teamsport voor hen aantoont dat jij een goede teamspeler bent. Daarnaast geeft sporten aan dat je discipline en doorzettingsvermogen bezit en dat je niet zomaar de handdoek in de ring gooit. Een sporter verlegt namelijk zijn eigen grenzen. En laat deze eigenschappen nu net de ideale basis vormen voor een leidinggevende functie.

Bijbanen
90% van de bedrijven heeft aangegeven dat zij letten op werkervaring op een CV. Een ander onderzoek van ikverdienbeter.nl toont aan dat ongeveer een derde (29%) van alle studenten geen bijbaan heeft. Dit houdt in dat een derde van alle studenten niet aan het voornaamste zoekcriterium van bedrijven voldoet, namelijk werkervaring. Dit resulteert in een nadelige positie op de arbeidsmarkt. Ook werd aangegeven dat bijbanen waarbij een student zich sterk ontwikkelt de voorkeur heeft. Een bijbaan op een financiële afdeling staat beter op je CV dan vakkenvullen of schoonmaken.

Studentenvereniging
Hoewel niet elk bedrijf het kan waarderen dat je bij een studentenvereniging hebt gezeten, kan dit in bepaalde beroepsgroepen zeker in je voordeel werken. Bij banken, advocatenkantoren en organisaties met een internationaal karakter blijft het vermelden van je lidmaatschap zeker de moeite waard.

Wil jij weten hoe wij jouw carrière een kickstart kunnen geven? Wij zijn op zoek naar collega’s met ambitie en doorzettingsvermogen! Ben jij deze persoon? Meld je dan voor een open dag op ons kantoor en ontvang een uitnodiging.

Benieuwd geworden of wij meer voor jou kunnen betekenen?