fbpx

Interview met onze verkoopmedewerker: Sven

Datum: 21 mrt, 2019

Hoe het is om als deurverkoper te werken?

“Constant deuren die dicht gesmeten worden, door weer en wind blijven werken en targets die gehaald moeten worden… en nog meer misvattingen. Hoe is het leven van een deur aan deur verkoper nu écht? We vroegen het Sven (21).”

Constant deuren die dicht gesmeten worden, door weer en wind blijven werken en targets die gehaald moeten worden… Hoe is het leven van een deur aan deur verkoper nu écht? We vroegen het Sven (21). Hij werkt bij Brand Solutions, een salesbedrijf en op dit moment werkt hij twee maanden op Bali als telefonisch verkoper.

Aan het werk “deur aan deur” kleven veel vooroordelen, zoals dat er minstens tien keer per dag een deur in je gezicht wordt dichtgegooid. Klopt dit?
Nee, dit is naar mijn mening de grootste misvatting die mensen hebben over deur aan deur verkoop. Mensen staan over het algemeen juist open voor een gezellig babbeltje en bieden vaak zelfs een kopje koffie aan. Heel enkel kom je eens iemand tegen die geen behoefte heeft aan een leuk gesprek, maar je moet dit je vooral niet persoonlijk aantrekken. Je vergeet het vrij snel en dan ga je naar de volgende deur.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?
We komen om 10 uur aan op ons kantoor in Groningen; daar staat een verse pot koffie voor je klaar en kun je de dag (letterlijk) even goed aftrappen met een potje tafelvoetbal met je collega’s. Vervolgens wordt de kick-off gegeven waarin we een kick-start maken aan onze dag. Daarna rijden we met de bedrijfsauto naar de locatie en gaan we beginnen met werken. We lopen zo’n 5 uur op straat en proberen hierbij zoveel mogelijk mensen in te schrijven. Na de werkdag komt iedereen terug op kantoor en worden de werkspullen nog even opgeruimd. Vaak wordt er ook nog even een biertje gedronken met het team. Na een gezellige afsluiting van de dag kan ieder op zijn eigen tempo naar huis.

Dat klinkt best leuk. Of valt dat tegen?
Ik heb het er in ieder geval enorm naar mijn zin. Als ik eens een slechte dag hebt – want laten we eerlijk zijn, die heeft iedereen wel eens – dan zorgen mijn collega’s er altijd voor dat ik alsnog een heel leuke afsluiting van de dag heb. Wat betreft het werk, dat moet je onder de knie krijgen en je eigen flow zien te vinden. Iedereen doet het op zijn eigen manier en ik leer nog steeds elke dag weer iets. Daarnaast verdien je goed, heb je leuke gesprekken gedurende de dag en een team van top collega’s waarmee je de dagen leuk afsluit.

Waarom werd je verkoper?
De reden waarom ik verkoper werd, daar heb ik nooit echt over nagedacht. Ik werd eens door een recruiter aangesproken op de campus waar ik studeer. Zij vroeg me of ik naar een baantje zocht en dit was toevallig ook het geval. Eenmaal bij dit bedrijf kwam ik er achter dat er zoveel vaardigheden zijn die ik mijzelf kon aanleren waar ik mijn leven lang iets aan zou hebben. Dit is de voornaamste reden dat ik uiteindelijk ook ben gaan verkopen én verkoper ben gebleven.

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt?
Dit is misschien niet het meest gekke wat ik heb meegemaakt, maar zeker wel het mooiste. Ik sprak eens een oudere man die tegenover het verzorgingshuis woonde waar zijn vrouw woonde. Zijn vrouw was helaas niet gezond genoeg meer om thuis te wonen en deze meneer had hier veel verdriet van. Hij ging elke dag bij haar langs om bij haar te zijn. Meneer las vroeger altijd de krant, maar had hem omwille van de (te hoge) prijs opgezegd. Toen ik meneer een beetje leerde kennen heb ik hem een leuke aanbieding van de krant kunnen geven, zodat hij zijn oude, vertrouwde dagblad weer kon lezen. Vervolgens heb ik met hem de afspraak gemaakt dat hij elke ochtend naar zijn vrouw zou gaan met de krant, om haar het nieuws voor te lezen. Meneer was van zijn stuk gebracht en ik kreeg een stevige omhelzing, terwijl er tranen in zijn ogen stonden. Hij bedankte mij voor alles, de krant, het goede idee en het feit dat ik zijn dag een stuk beter had gemaakt. Dit gaf mij zo’n goed gevoel, dat ik deze meneer zo blij had kunnen maken wat voor mij voelde als een klein gebaar – in de vorm van een leuk gesprek en een krant.

Welke tip wil je aan mensen meegeven? Wat weten wij niet over verkoper, dat we wel zouden moeten weten?
Ik zou iedereen willen aanraden om eens langs te komen en te kijken wat het werk nou écht inhoudt. Ik denk dat veel mensen niet weten hoe enorm goed je aan je eigen mindset en werkhouding werkt in dit werkveld. Ook leer je leuke, luchtige gesprekken met mensen te voeren. Je gaat steviger in je schoenen staan en leert jezelf goed verkopen. Probeer het eens uit zou ik zeggen!

Benieuwd geworden wat wij voor jou kunnen betekenen?