fbpx

Hoe jij van jouw tussenjaar een succes maakt

Datum: 11 jun, 2019

Heb jij besloten om niet gelijk te gaan studeren na het afronden van je middelbare school? Waarschijnlijk is het een lastig beslissing geweest en is niet iedereen in jouw omgeving het eens met dit besluit. Na het afronden van je opleiding wordt immers van jou verwacht dat je gaat doorstuderen of gaat werken. In Nederland zijn wij wat dat betreft vreemd bezig. Soms lijkt het behalen van een bachelor diploma een doel op zichzelf in plaats van een middel om iets te bereiken. En het doel is toch om iets te gaan doen waarvan je gelukkig wordt?

Een tussenjaar is dan ook perfect om te ontdekken wat jij écht leuk vindt. In landen zoals Australië neemt bijvoorbeeld 50% van de jongeren een tussenjaar. In Nederland ligt dit percentage slechts rond de 20%, terwijl uit onderzoek blijkt dat jongeren die een nuttig tussenjaar hebben gehad minder vaak uitvallen en beter presteren wanneer ze beginnen met een vervolgstudie. Met deze 3 tips heb jij gegarandeerd een nuttig tussenjaar!

Tip 1: Doe nuttige werkervaring op.
Je kunt kiezen voor de standaard bijbaantjes zoals schoonmaken of vakkenvullen. Maar wees even eerlijk, ligt hier nou écht jouw passie? Ga op zoek naar werk waarbij je uitgedaagd wordt en veel leert.

Tip 2: Volg korte en interessante ontwikkelingsprogramma’s.
Ga op zoek naar ontwikkelingsprogramma’s die een dag of een aantal dagen duren. Zo kun jij bijvoorbeeld een korte cursus online marketing, Photoshop of website bouwen volgen. Het voordeel van een korte cursus is dat je hier niet gelijk vier jaar aan vast zit. Daarbij ontdek je waar jouw interesses liggen en wat je passie is.

Tip 3: Geniet van deze fijne tijd.
Maak een verre en lange reis, ga tijdelijk in een onbekende stad op kamers wonen of ga vrijwilligerswerk doen. Wat je ook gaat doen: geniet van de weg die je aflegt en ontdekt.  Als het goed is ben jij na jouw tussenjaar een zelfstandiger en wijzer persoon geworden!

Veel van onze collega’s hebben bij ons ontdekt waar hun passie ligt en hebben daardoor een juiste studiekeuze kunnen maken. Wil jij op reis of wil jij een leerzame werkplek? Meld je dan nu aan voor een open dag op ons kantoor en ontdek wat er bij ons mogelijk is! De sleutel in jouw tussenjaar zou moeten zijn: bewustwording. Want als je bewust wordt van wat jij echt leuk vindt, is het veel gemakkelijker om een goede studiekeuze te maken.

Benieuwd geworden wat wij voor jou kunnen betekenen?