fbpx

Doelen stellen om in ‘de flow’ te komen 

Datum: 2 sep, 2020

Noah en Ivan, onze inmiddels oude rotten in het vak, zijn beiden gestart als trainee onderaan de muur bij Brand Solutions. Nu opgeklommen tot leergierige accountmanagers. En voor iedereen die ambieert om ook ooit aan de slag te aan in dit werkveld, vertellen zij over hoe doelen stellen hen heeft geholpen. Hun geheime wapen, de flow, heeft geholpen met het behalen van de beste prestaties. Ze vertellen hoe.

 

Wat is de flow?

Flow is een onbewuste staat van euforie in het hier een nu. Wat dit inhoudt, je bent met je hoofd volledig bij wat er speelt op dat moment, op een scherpe manier. Je bent dus volledig aanwezig in het moment hier en nu. Je denkt niet na over je spannende date vanavond of je toets van morgen. Je bent alleen bezig met wat je nu moet doen en heb je alle energie voor. Als je dit hebt, heb je de flow.

Maar hoe voelt de flow? Het is redelijk ontastbaar. Het is vooral je onderbewustzijn die hierin meespeelt. “Het is voor mij het kleine randje dat het nét wel lukt”, beaamt Noah. “Als je niet in de flow zit, kun je mensen net niet overtuigen. Als je volledig in het moment zit, dan lukt het gewoon. Dit zien mensen ook aan je; de zelfverzekerdheid die je hebt of tunnelvisie waar je in zit, waardoor je mensen kunt meetrekken in jouw verhaal. Niets staat je in de weg. Je merkt dit aan jouw eigen houding en je prestaties kun je er ook vanaf leiden”.

 

De flow is maakbaar

Wat veel mensen niet weten, is deze staat van zijn maakbaar is. Het is geen knop die je om kunt zetten, maar je kunt wel de omstandigheden om je heen zo creëren dat je in de flow raakt. Deze omstandigheden staan met elkaar in verband. Het zijn elf omstandigheden waar wij mee werken, maar door er op een paar te focussen kun je ook al in de flow komen.  

 

Op basis van vertrouwen doelen stellen

Eén hiervan is het hebben van vertrouwen. “Dit is voor mij een heel belangrijke”, vertelt Noah. “Voornamelijk omdat als je er een aantal dagen op hebt zitten en je weet van jezelf dat je het kan, is het heel makkelijk om met jezelf af te spreken dat je het vandaag gaat fixen. Je weet dan dat je het kan, dus er is geen reden voor een slecht resultaat”, aldus Noah. “Je komt ’s ochtends je bed uit en je gaat gewoon weer precies hetzelfde doen als gister. Je weet dat dit werkt. In mijn tussenjaar werkte ik hier een aantal dagen per week. Het is ook makkelijker om de flow op te roepen, omdat je er soort van in blijft.”

Zodra je je zorgen gaat maken of je wel of niet iets kan, kom je niet meer in de flow. Je moet zeker zijn van jezelf. Het is voor iedereen anders, maar als jij begint met doelen stellen waar je van te voren zeker weet dat dit gaat lukken, dan kun je hier op focussen en vertrouwen in hebben. Je moet doelen stellen waarvan je aan het einde van de dag kunt zeggen dat je hier tevreden over bent dat je ze hebt bereikt. Dus begin met kleine stapjes, als je jouw doelen stelt. Als je de juiste doelen hebt gesteld, krijg je het vertrouwen in jezelf als je deze behaald.

Persoonlijke en gezamenlijke doelen stellen

Ivan benoemt een andere omstandigheid die hoort bij in de flow komen. “Voor mij is een persoonlijk doel of gezamenlijk doel het aller belangrijkste”, vindt Ivan. “Je moet uitspreken en uitschrijven wat deze doelen zijn en wat je wilt bereiken. Voor mij waren dit geen harde cijfers die te maken hadden met het resultaat of doel dat ik wilde halen. Elke straatdag die ik heb gelopen was een battle met iemand anders aangaan en die winnen. Op een heel leuke manier gewoon die battles wilde winnen. Ik was bezig met het hier en nu, in een euforische staat die battles willen winnen. Deze zorgen ervoor dat ik de juiste gebrandheid had op mijn doel te bereiken. Dan kon ik ook het laatste uurtje gemakkelijk doorzetten, omdat ik wilde winnen. Als je begint met goede doelen stellen, dan wil je er voor gaan. ”, vertelt hij.

Noah vult aan: “die persoonlijke doelen hebben mij ook veel geholpen. Doorgroeien naar een accountmanager is mijn doel op dit moment. Ik ben in de beginnende fase en ben veel aan de leren. Ik zet een stip aan de horizon en daar werk ik elke dag naartoe. Binnen Brand Nova (dochteronderneming Brand Solutions) loop ik nu stage, dus kan ik écht veel oefenen en leren. En groeien. Er lopen veel mensen in het bedrijf rond waar ik van kan leren. Ik wil net zo goed worden als zij en het liefste nog beter,” zegt hij tegen Ivan.

Noah tilde doelen stellen naar een hoger level: “ik wilde de beste zijn”

Ivan kan zich nog goed herinneren hoe Noah binnen kwam bij Brand Solutions. “Ik weet nog goed dat jij het doel had om de beste te zijn. Iedereen haalde je vervolgens binnen enkele maanden in, toen je nét 17 was. Je stond met je 17 jaar al boven salescoaches van 21. En zo ben je blijven groeien, nog steeds met je studie ernaast.  Jij bent voor mij wel echt hét voorbeeld dat wanneer je laat zien dat altijd gefocust en gebrand bent én die flow blijft nastreven, je op je 20e accountmanager kan zijn. Dat kunnen niet veel mensen zeggen.” Noah geeft toe: “zeker, omdat ik me natuurlijk helemaal overgeef aan leren en werken bij Brand Solutions krijg ik zulke kansen wel aangereikt. Al die ervaring staat natuurlijk wel super goed op je CV op lange termijn.”

“Alles wat we nu hebben besproken, heeft echt geen zin als je niet gefocust bent”, sluit Ivan af. “En dit is ook het laatste deel wat we over de flow willen bespreken. Prestaties zijn je vaardigheden minus je afleidingen. Als je je laat afleiden, dan presteer je minder, hoewel je wel meer had kunnen presteren als je je niet had laten afleiden.”

 

Alles qua afleiding kan je tegenwerken. Ook bij kleine dingen. Zoals we aan het begin besproken, de flow is een euforische staat in het hier en nu. Een flow is heel maakbaar, maar ook heel breekbaar. Dus laat de appjes met je date van vanavond voor nu even zitten. De focus ligt op je doel voor vandaag en vanavond volledig op je date”, geven de experts hun laatste advies.

 

 

Benieuwd naar de podcast van Ivan en Noah? Die beluister je hier:

Benieuwd geworden wat persoonlijke ontwikkeling voor jou kan betekenen? Klik dan op meer informatie.