fbpx

Wat is het belang van persoonlijke ontwikkeling?

Datum: 24 jul, 2020

“Het gebied van de persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties.” Aldus Wikipedia. Maar waarom is het belangrijk dat je jezelf wilt ontwikkelen?

 

Regie in je leven

Met persoonlijke groei leer je regie en verantwoordelijkheid nemen in je leven. Je leert waarom je bepaalde keuzes neemt. Als je jong bent, ben je geneigd om te denken dat dingen je overkomen. Daarom is het belangrijk om te leren dingen op jezelf te betrekken en verantwoordelijkheid te leren nemen. Als je hier jong mee begint, leer je in jezelf te investeren op een goede manier.

 

Persoonlijke ontwikkeling geeft een energie boost

Door te lezen over bepaalde zaken en jezelf leren kennen terwijl je je ontwikkelt, krijg je een eyeopener en een energie boost. Je gaat hierdoor dingen anders doen dan je deed. Je stopt met op dezelfde tour verder gaan en niets te bereiken, maar je gaat dingen op een rustige manier doen. Als iets niet goed gaat ben je geneigd om nog harder door te gaan, maar het is beter om dan even een stapje terug te doen en dingen anders aan te pakken.

 

Eerste stap naar persoonlijke ontwikkeling

En hoe houd je deze energie boost vast? Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn wat een duurzame manier is waarop je het leuk hebt. Het begin bij stap één: concrete doelen stellen. Dromen is mooi, maar de concrete stappen vaststellen en daadwerkelijk zetten om deze doelen te halen, is nog belangrijker. 

Persoonlijke ontwikkeling is een proces 

Waar je mee kunt beginnen is ervoor zorgen iets kleins aan te passen, je focus voor de dag verleggen. Je streeft altijd naar nét iets beter zijn vandaag dan dat je gister was. Op het moment dat je een bepaald doel haalt, krijg je hier energie van. Dit geeft energie om de volgende stap weer te zetten.

Om sales even als voorbeeld te nemen, heeft een kleine feedbackloop. Voor jongeren is het vaak moeilijk om grote doelen te stellen. Echter is het gemakkelijk om voor één dag een kleiner doel te halen. Als je dit haalt, komt je steeds een stapje verder. Met sales kun je beter leren om deze stappen maken.

 

Uit je comfort zone stappen

Waarom zouden mensen sales moeten omarmen vanaf jonge leeftijd? Op jonge leeftijd kun je op een concrete manier leren, met mensen om je heen die dezelfde mindset hebben. En eigenlijk is alles verkopen. Op het moment dat je iets op een verkeerde manier zegt, komt het verkeerd over. De boodschap is dan sowieso niet duidelijk.

 

Om leren gaan met tegenslagen

Op het moment dat jij, met wat je ook gaat doen in je leven, een boodschap goed kan overbrengen en iemand kan meenemen in je verhaal, krijg je meer grip op wat je doet. Als je hier jong mee begint, stap je uit je comfort zone. Je leert om te gaan met tegenslagen en hier leg je de goede basis voor het werkleven.  

 

Ga de uitdaging aan

Als je een baan hebt waarbij er precies wordt verteld wat je moet doen, dan is dit ook de baan die je op dat moment verdient. En als je hier akkoord mee gaat is dat prima, maar er zijn ook banen, ook al wanneer je jong bent, waarbij dit niet het geval is. Als je dit soort banen opzoekt, dan daag je jezelf uit. Als je echter alleen presentaties levert omdat iemand zegt dat je dit moet doen, dan doe je het nog niet voor jezelf en vanuit jezelf.

 

Motivatie uit jezelf halen

Als je vrijheid wilt naleven, dan zul je de motivatie uit jezelf moeten halen. Dan verzet je je eigen mindset. Voor iedereen is het natuurlijk anders, maar je moet de regie wel zelf willen pakken. Verantwoordelijkheid is dus onmisbaar voor vrijheid. Vooral de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

 

Persoonlijke ontwikkeling binnen Brand Solutions

Wij vinden dat als onze collega’s groeien, wij ook groeien als bedrijf. Door middel van groeps- en persoonlijke evaluaties, zorgen wij ervoor dat onze collega’s zich ontwikkelen. Je kunt hier meer over lezen op deze pagina. Ben jij benieuwd na het lezen van dit artikel hoe jij je persoonlijk kunt ontwikkelen? Neem dan eens contact met ons op!

Benieuwd naar de volledige podcast over persoonlijke ontwikkeling? Die vind je hier

 

Benieuwd geworden wat persoonlijke ontwikkeling voor jou kan betekenen? Klik dan op meer informatie.